Nie trzeba wiele, by klasyczną, domową kuchnię zmienić w wyjątkowe dania, które domownicy pałaszować będą z przyjemnością. Okazuje się, że szeroki dostęp do produktów spożywczych z całego świata pozwala na kreowanie wyjątkowych dań w domowych kuchniach. Na wyciągnięcie ręki mamy dania kuchni azjatyckiej, meksykańskiej czy skandynawskiej.
Skąd czerpać inspirację na niebanalne dania?
Gotowanie wcale nie musi być nudne i czasochłonne – wiele pysznych i oryginalnych dań uda się przygotować w mniej nić 40 minut. Niezwykle istotne są jednak sprawdzone przepisy – dzisiaj znajdziemy je zarówno w nowoczesnych książkach kucharskich, ale też w sieci, całkowicie za darmo. Drugą kwestią jest dostęp do konkretnych produktów – większość marketów posiada działy z żywnością pochodzącą z całego świata – mogą być to specjalistyczne makarony, ryż, ale też warzywa w puszkach, elementy niezbędne do stworzenia np. sushi (płaty nori, sos sojowy). Warto również znaleźć warzywnik, w którym każdego dnia znajdziemy świeże warzywa, owoce, ale też nabiał – wiele sklepów tego typu posiada umowy z rolnikami, dzięki czemu mogą oferować świeże jaja, nabiał.
Domowa kuchnia w światowej odsłonie
Jak zmieniać klasyczne dania, by mogły na nowo zaskoczyć? Wiele dań kuchni europejskiej serwowana jest w wersji z polskimi akcentami. Przykładem jest przepis na sycylijskie arancini ze śląskim twistem. Są to sycące kule wykonane z ryżu, mięsa wołowego oraz boczku wraz z dodatkami warzywnymi. Danie takie z pewnością zaskoczy domowników czy gości i pozwoli delektować się niebanalnym smakiem. W domowym zaciszu bez większych problemów przygotujemy również dania kuchni azjatyckiej – w głębokim woku (rodzaj patelni) wystarczy podsmażyć warzywa wraz z sosem sojowym i podać je w towarzystwie delikatnego makaronu sojowego.