Suszenie jest jedną z najprostszych i najtańszych form konserwacji żywności, wymagającą jedynie wysokich temperatur połączonych z dobrą cyrkulacją powietrza.
Suszenie żywności
Suszenie usuwa wodę, której potrzebują do swojego rozwoju bakterie, drożdże i pleśnie. Susz warzywny jest ich pozbawiony, dzięki czemu pozwala na korzystanie z zalet warzyw dłużej, niż w przypadku świeżych produktów.
Jeśli są odpowiednio suszone i odpowiednio przetrzymywane, odwodnione produkty spożywcze będą trwała i całkowicie bezpieczne do przechowywania w temperaturze pokojowej. Istnieje do wyboru kilka różnych metod suszenia żywności.
Metody, które sprawdzają się w najbardziej klimatycznych warunkach to suszenie słoneczne, konwencjonalne piece lub elektryczny odwadniacz.
Metody suszenia żywności
Suszenie słoneczne wykorzystuje kolektor, który zatrzymuje ciepło i umożliwia suszenie żywności w dowolnym klimacie. Kolektor to specjalnie zaprojektowane, kryte pudełko, które zwiększa temperaturę suszenia i maksymalizuje cyrkulację powietrza. W internecie można znaleźć artykuły na temat suszenia słonecznego, w tym plany budowy suszarek solarnych.
Suszenie przy użyciu pieca wykorzystuje konwencjonalny piec gazowy lub elektryczny. Jest to dobry wybór, jeśli susz warzywny przygotowany jest tylko od czasu do czasu. Warto pamiętać, że metoda suszenia w piecu nie jest bezpieczna w domu, w którym mieszkają małe dzieci.
Elektryczny odwadniacz żywności może konsekwentnie wytwarzać susz warzywny wysokiej jakości i jest łatwiejszy niż inne metody. Można kupić podstawowy model za jedyne kilkaset złotych, co jest dobrym wyborem dla początkujących użytkowników oraz dla tych, którzy chcą czasem wysuszyć jedzenie lub w niewielkich ilościach.
Suszenie warzyw
Najpierw należy umyć warzywa, obrać i przyciąć w razie potrzeby. Następnie pokroić w kawałki wielkości porcji i rozłożyć na blachę parową, aby dezaktywować enzymy i poprawić jakość przechowywania. Następnie rozłożyć na tackach wyłożonych ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Piekarnik lub odwadniacz trzeba rozgrzać od 130 ° C do 140 ° C oraz umieścić warzywa do suszenia. Suszyć, aż warzywa będą pomarszczone i kruche.
Należy je studzić 30 minut lub do momentu, gdy nie będą już ciepłe. Następnie trzeba je zdjąć z tac suszących i przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.