Coraz częściej młode pary odchodzą od koncepcji hucznych i wystawnych wesel – dla wielu to niepotrzebny wydatek, który można spożytkować np. jako wkład na nowe, własne mieszkanie. Zamiast wesela młodzi ludzie preferują zapraszanie swoich bliskich na wystawny obiad w kameralnym gronie. Najczęściej w tym celu wynajmowane są niewielkie sale w hotelowych restauracjach. Jakie są plusy takiego rozwiązania?
Zalety organizacji obiadu w restauracji hotelowej
Podstawową zaletą są znacznie mniejsze koszty – wynajęcie niewielkiej sali na kilka godzin i zamówienie obiadu wraz z obsługą to nieporównywalnie mniejsza kwota od wydatków sięgających dziesiątków tysięcy złotych. Zaletą jest również fakt, że impreza nie przeciąga się do późnych godzin nocnych – wiele młodych par nie życzy sobie zabaw do białego rana. W tym wypadku muzyka stanowi jedynie tło do wspólnego obiadu i nie powinna przeszkadzać w rozmowie przy stole.
Z pewnością ważny jest także fakt, że przygotowania do uroczystego obiadu spadają na obsługę lokalu – młoda para wraz z gośćmi przybywa do przygotowanego lokalu i zasiada do stołu. Takie rozwiązanie pozwala na oszczędność czasu, nerwów – w przypadku dużych wesel przygotowania trwają kilka dni i nierzadko angażują również parę młodą.
Niewielka grupa gości pozwala także na większą oryginalność w kwestii menu. Klasyczny rosół i talerz z mięsiwami można zastąpić ciekawą zupą kremem, wśród mięs umieścić owoce morza, ryby.
O weselach w restauracji czytaj więcej na windsorhotel.pl.