Polacy uwielbiają zupy, jednak w obecnych czasach oraz życiu w biegu nie dysponują odpowiednią ilością czasu, która pozwalałaby przygotować ulubione danie w ekspresowym tempie. W jaki zatem sposób przygotować najpopularniejsze zupy w możliwie jak najkrótszym czasie? Czy trzeba korzystać ze świeżych warzyw, czy można jakoś to obejść? Czy np. koncentrat barszczu czerwonego czy pomidorowy to dobry sposób na przygotowanie smacznej zupy?
Koncentrat do przygotowania zupy
Z racji tego, iż większość osób nie ma czasu na to, aby godzinami gotować rosołek, obierać warzywa i czekać aż się ugotują, to muszą przygotować ulubioną zupę w nieco inny sposób. Chcąc zatem przygotować zupę warto skorzystać z gotowego koncentratu, dzięki któremu w dosyć szybkim czasie można przygotować ulubioną zupę.
W sklepach można obecnie kupić gotowe koncentraty (np. koncentraty barszczu czerwonego), jednak warto samemu w domowym zaciszu przygotować sobie taką bazę. Z pewnością będzie ona znacznie zdrowsza i dostarczy organizmowi niezbędnych minerałów oraz witamin.
Koncentrat barszczu czerwonego
Osoby, które są naprawdę zabiegane i wracają do domu późnym wieczorem powinny zdecydować się na zakup gotowego koncentratu barszczu czerwonego. Taki koncentrat wystarczy wlać do wrzącego rosołu, wymieszać, zagotować i gotowe.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego koncentratu z barszczu czerwonego. W tym celu należy obrać buraki, pokroić je na mniejsze kawałki i umieścić w słoiku. Następnie należy dodać liść laurowy, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku oraz kawałek chleba a całość zalać wodą ze solą. Po odstawieniu na kilka dni w ciepłym miejscu wytworzy się zakwas, z którego można ugotować barszcz czerwony.
Koncentrat pomidorowy
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup. Aby zaoszczędzić nieco czasu podczas jej przygotowywania, warto skorzystać z koncentratu pomidorowego, który można dostać w każdym sklepie. Taki koncentrat wystarczy dodać do gotującego się rosołu i pomidorowa gotowa.
Osoby dysponujące większą ilością czasu mogą przygotować domowy przecier pomidorowy. Do jego przyrządzenia potrzebne będą pomidory (ok. 4kg), łyżeczka soli oraz 2 łyżki cukru. Pomidory należy obrać ze skórki, pokroić i gotować na małym ogniu. Następnie należy je zblendować, dodać pozostałe składniki i przecier gotowy.
Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol