Polacy uwielbiają zupy, dlatego królują one na polskich stołach. W sezonie wiosenno-letnim warto korzystać ze świeżych warzyw, natomiast zimą warto sięgać po te mrożone. W okresie zimowym powinno się spożywać duże ilość zup, ponieważ można w ten sposób rozgrzać organizm i zapobiec tym samym przeziębieniu. A które zupy cieszą się największą popularnością?
Pomidorowa
To absolutny hit nie tylko wśród dorosłych, ale również wśród dzieci. Większość osób decyduje się jednak na przygotowanie tej przepysznej zupy głównie z koncentratu pomidorowego, który oczywiście jest dobry, jednak nie ma to, jak świeże warzywa. W sezonie letnim warto przygotować tradycyjną pomidorówkę właśnie ze świeżych warzyw, ponieważ tak przygotowana zupa jest dużo bardziej aromatyczna i ma niezwykły smak.
Innym wyjściem jest korzystanie z pomidorów w puszcze. Na takie rozwiązanie warto się jednak zdecydować zimą, ponieważ w tym okresie nie ma co liczyć na świeże pomidory. Oczywiście w sklepie również zimą można zakupić pomidory, jednak pochodzą one ze szklarni, a więc pozbawione są praktycznie przepięknego zapachu oraz smaku.
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony króluje na stołach nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale również na co dzień. Barszcz można bez problemu gotować przez cały rok. Latem warto korzystać ze świeżych buraków lub przygotowując w domowym zaciszu koncentrat barszczu czerwonego. Wielu producentów żywności oferuje zakup gotowego koncentratu, jednak jego smak może się znacząco różnić od takiego domowego.
Przygotowanie koncentratu barszczu czerwonego nie jest wcale takie trudne. Wystarczy jedynie przygotować buraki, słoik, ziele angielskie, sól i pieprz. Buraki należy obrać se skórki, pokroić na mniejsze części oraz umieścić w słoiku wraz z pozostałymi składnikami, zalać wodą i pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. W takie właśnie sposób powstaje koncentrat barszczu czerwonego, z którego można przygotować przepyszną zupę.
Ogórkowa
Dzieci nie przepadają za tą zupę, ponieważ jest dosyć kwaśna, jednak dorośli ją uwielbiają. Aby przygotować tradycyjną ogórkową, najlepiej skorzystać z domowych przetworów, gdyż są one najsmaczniejsze, dzięki czemu zupa wychodzi najlepsza. Kiszenie ogórków nie jest wcale skomplikowane, wystarczy jedynie zakupić w sklepie świeże ogórki i zalać je odpowiednią mieszanką.
Osoby, które nie mają czasu na to, aby przygotować w domowych warunkach kiszone ogórki, mogą bez problemu skorzystać z gotowych produktów. W sklepach można bez problemu zakupić kwaszone lub kiszone ogórki w foliowych woreczkach, z których w bardzo szybki sposób można przyrządzić ulubioną zupę.
Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol