Żadna profesjonalna kuchnia nie będzie sprawnie funkcjonować bez odpowiedniego wyposażenia. Składają się na niego nie tylko kuchnie, lodówki czy zamrażarki, ale także garnki, rondle i patelnie. Warto wskazać, że w restauracjach nie wykorzystuje się takich samych zestawów garnków jakich używa się na co dzień – muszą one bowiem służyć zwykle do przygotowywania potraw dla bardzo dużej liczby osób.
Tylko renomowani producenci
Wybieranie garnków gastronomicznych powinno obejmować jedynie te zestawy, które produkowane są przez renomowane firmy. Nie bez znaczenia jest fakt, że uznani producenci oferują naczynia, które są po prostu trwalsze, jednak ważniejszą kwestią jest to, że podczas produkcji nie wykorzystują oni szkodliwych substancji.
Użycie niektórych środków chemicznych do obróbki metalu, nakładania warstwy ceramicznej czy do zabezpieczenia gliny, może bowiem spowodować, że przy bardzo częstym wykorzystywaniu garnków w restauracji, substancje te zaczną przenikać do jedzenia i zatruwać gości. Zjawisko to jest bardzo niebezpieczne, gdyż może skutkować nawet zamknięciem lokalu przez sanepid, który stwierdzi obecność szkodliwych związków w posiłkach.
Jaka pojemność?
Powszechnie sądzi się, że garnki gastronomiczne muszą być duże. W pewnym sensie jest to prawdą, jednak reguła ta nie sprawdza się w każdym przypadku. Każda restauracja powinna być bowiem wyposażona w zestaw garnków gastronomicznych o zróżnicowanej pojemności. W przypadku organizowania dużego przyjęcia potrzebne będą bowiem naczynia o pojemności kilkudziesięciu litrów, podczas gdy do przyrządzenia zamówienia dla pojedynczego klienta wystarczający będzie garnek o standardowej pojemności 2 litrów.
Warto pamiętać, że w przypadku garnków do profesjonalnych kuchni dostępne są naczynia niskie, średnie i wysokie. Wśród modeli niskich można znaleźć pojemne garnki do przyrządzania dużych ilości sosu – garnki te mieszczą niemalże 40 litrów potrawy, podczas gdy ich wysokość wynosi jedynie 20 cm. Największe naczynia są natomiast pomieścić ponad 100 litrów przepysznej i aromatycznej zupy.
Materiał – kwestia kluczowa
Najpopularniejszą grupą garnków gastronomicznych są zestawy wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten cechuje się bowiem dużą trwałością oraz uniwersalnością. Ponadto nie wymaga on skomplikowanego czyszczenia i może być myty w zmywarkach przy wykorzystaniu silnych detergentów. Stal nierdzewna jest też odporna na korozję, zarysowania i uderzenia, dzięki czemu garnki z niej wykonane nie tłuką się tak jak np. garnki gastronomiczne gliniane.
Bardzo ważną kwestią jest też fakt, że garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej dobrze przewodzą ciepło i równomiernie dostarczają je do gotującej się w nich potrawy. Są również dość odporne na przypalenia. Ponadto mogą być one wykorzystywane nie tylko podczas gotowania na kuchenkach gazowych, ale i w trakcie przyrządzania dań na kuchniach indukcyjnych. Co ważne, naczynia ze stali nierdzewnej przez długi czas zachowują elegancki wygląd, dzięki czemu korzystanie z nich jest bardzo przyjemne i komfortowe.
Szeroki wybór garnków gastronomicznych oferuje sklep Cook Store