Polacy z roku na roku sięgają po coraz słabsze alkohole. Według statystyk producentów jako naród na dobre rozsmakowaliśmy się w winach, piwach czy cydrach. Jednak część konsumentów, nie tylko z Polski, lubi smak wina, choć nie może go pić ze względów zdrowotnych czy z innych przyczyn. Ci konsumenci mogą sięgać po wino bezalkoholowe.
Główni producenci win bezalkoholowych
W przypadku tradycyjnych win koneserzy decydują się na wina, produkowane w Hiszpanii, we Włoszech, ale również w Mołdawii czy w odległej Australii. Coraz większą popularnością na polskich stołach cieszą się także wina niemieckie oraz słowackie. Tradycyjne wina to również Węgry, które jednak nie są znane jako producent win bezalkoholowych.
Większość producentów jest w stanie na etapie produkcji wyeliminować alkohol z wina, oferując swoim nabywcom produkt smakujący dokładnie tak samo, jak wina tradycyjne. Oznacza to, że uznani producenci win w ramach prowadzonej działalności produkują wina z alkoholem i bez niego, a ich produkty są tak samo smaczne.
Jak dobierać wino do posiłku
Wiele osób zastanawia się, czy wino bezalkoholowe może być dobierane do posiłków, jak to się dzieje w przypadku win tradycyjnych. Odpowiedź jest twierdząca, bowiem w wielu winach bezalkoholowych wykorzystywane są dokładnie te same szczepy win, zatem i przeznaczenie wina z alkoholem i wina pozbawionego alkoholu będzie bardzo podobne.
Najczęściej podkreśla się, że wina owocowe świetnie smakują podane do deserów, wina białe łączy się z rybami i drobiem, natomiast wina czerwone podaje się do dań mięsnych, w tym również z dziczyzny. Warto pamiętać, że o przeznaczeniu wina będzie także decydować zawartość cukru – win słodkich nie podaje się do dan wytrawnych.
Czym kierować się wybierając wino bezalkoholowe
Wina bezalkoholowe, podobnie jak ich alkoholowe odpowiedniki, mają rekomendacje sommelierów, którzy sugerują, z jakimi potrawami dane wino smakuje najlepiej. Pomocne w wyborze wina bywają bukiety smaków, które można znaleźć na etykiecie. Niektóre nuty owocowe czy przyprawy, jak wanilia, sprawiają, że wino może być podawane głównie jako zwieńczenie posiłku po deserze.
Nie bez znaczenia dla smaku wina jest również rekomendacja co do temperatury podawania. Wino przegrzane może smakować dużo gorzej. Wina bezalkoholowe produkowane są przez tych samych producentów, którzy na co dzień specjalizują się w winach ze zróżnicowaną zawartością alkoholu, dlatego wybierając ich wina konsument otrzymuje produkt najwyższej jakości.
Wino bezalkoholowe kupisz na Bezalkoholowe.com