Od czasu do czasu każdy z nas musi wręczyć jakiś prezent bliskiej osobie. Klasycznym podarunkiem są bombonierki. W końcu każdy z nas przepada za czekoladowymi przysmakami. Pięknie opakowane słodkości wyglądają przy tym bardzo elegancko, dlatego można je wręczyć nawet starszej osobie. Jeśli jednak chcemy, aby nasz prezent był naprawdę wyjątkowy, powinniśmy samodzielnie przygotować takie bombonierki. Jak możemy to zrobić?
Pomysł 1 – eleganckie praliny
Składniki:
– tabliczka gorzkiej czekolady,
– 50 g śmietanki 30%
– advocat
– kawałek czekolady deserowej
Przygotowanie:
Tabliczkę gorzkiej czekolady zetrzeć lub posiekać. Śmietankę podgrzewać w małym rondelku do momentu zagotowania. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej posiekaną czekoladę oraz advocat. Mieszać do momentu, gdy czekolada całkowicie się rozpuści. Całą gotową masę ubić w robocie, a następnie włożyć do lodówki. Gdy krem ostygnie, ponownie ubić go robotem. Masę wyciskać za pomocą rękawa na papier lub powkładać ją do specjalnych, ozdobnych foremek silikonowych. Gotowe produkty wsadzić do zamrażarki na ok. 10 minut. Następnie można wyjąć je już delikatnie z foremek lub ściągnąć z papieru, Każdą pralinkę zamoczyć w rozpuszczonej, deserowej czekoladzie. Tak przygotowane słodycze włożyć na chwilę do zamrażarki do ostygnięcia.
Pomysł 2 – słodka pokusa
Składniki:
– tabliczka białej czekolady,
– śmietanka 30%,
– tabliczka czekolady,
– wiórki kokosowe,
– orzechy laskowe,
– kandyzowane owoce.
Przygotowanie:
Stemperować tabliczkę białej czekolady i wysmarować nią foremki silikonowe (do kupienia w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym). Czekoladę rozpuścić w rondelku razem ze śmietanką. Dodać do niej wiórki kokosowe oraz posiekane drobno orzechy laskowe (należy przy tym zostawić pewną ilość dodatków, aby udekorować nimi później gotową bombonierkę). Całą masę ubijać w robocie, a następnie włożyć ją do lodówki, aż całkowicie ostygnie. Później ponownie ubić ją w robocie i włożyć do przygotowanych wcześniej foremek. Czekoladki wsadzić na kilka minut do zamrażarki. Gdy ostygną, wyciągnąć je i oblać rozpuszczoną, białą czekoladą. Udekorować pralinki owocami kandyzowanymi, wiórkami kokosowymi i startymi orzechami laskowymi.
Pomysł 3 – pralinki jagodowe
Składniki:
– śmietanka 30%,
– syrop jagodowy,
– cukier waniliowy (można przygotować samodzielnie),
– czekolada,
– masło,
– wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Śmietankę zagotować w rondelku, następnie dodać do niej ok. osiem łyżek syropu jagodowego i łyżeczkę cukru waniliowego. Do masy dorzucić jedną tabliczkę połamanej, czekolady. Rondelek zdjąć z ognia, a jego zawartość dokładnie wymieszać. Poczekać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, mieszając ją od czasu do czasu. Następnie dodać do masy ok. 25 gramów masła. Zamieszać i odstawić do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na całą noc. Po wyjęciu masy z lodówki, można zacząć formować czekoladki do bombonierki. Warto przy tym wspomóc się łyżką. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na papierze bądź wsadzić do specjalnych foremek. Później schować je do lodówki na kilkanaście minut, a najlepiej na całą noc (schłodzone pralinki są smaczniejsze).
Jak zapakować przygotowane czekoladki?
Nawet jeśli już udało nam się przygotować przepyszne praliny, musimy je również odpowiednio zapakować. Puśćmy tutaj wodze swojej fantazji. Możemy samodzielnie zrobić eleganckie pudełko, do którego spakujemy pralinki. Jeśli jednak nie mamy takich zdolności, skorzystajmy ze starego pojemnika po czekoladkach. Możemy obłożyć go kolorowym papierem lub przemalować. Takie pralinki będą świetnie wyglądać także w zwykłym słoiku. Wystarczy, że przykryjemy go eleganckim papierem i zawiążemy wstążką. Nasze samodzielnie przygotowane bombonierki staną się wtedy gotowym prezentem. Wręczmy go bliskiej osobie, która jest dla nas wyjątkowa. Na pewno sprawimy jej tym ogromną radość.