Sous vide podbija dzisiaj świat. Co to jest? Jest to metoda gotowania- polega ona na próżniowym zapakowaniu produktów, po czym gotowaniu ich w wodzie w niskiej temperaturze. Tak przygotowane danie nie tylko nie traci nic ze swojego smaku, ale również zostają zachowane wszystkie makro- i mikroelementy. Jakie są etapy gotowania tą metodą?
Etap pierwszy- pakowanie próżniowe
W etapie pierwszym potrzebne będzie nam urządzenie zwane pakowarką. Najlepsza i najdroższa jest pakowarka komorowa- polecana jest ona do restauracji Jednak w warunkach domowych lepsza będzie tańsza pakowarka listwowa. Można ewentualnie użyć także woreczków z zamknięciem strunowym, jednak trzeba uważać, aby się nie otworzyły.
Dzięki pakowaniu próżniowemu otrzymujemy to, że to, co gotujemy nie traci ani smaku, ani wartości odżywczych. Normalnie bowiem produkty oddają część smaku oraz mikro i makroelementów wodzie.
Etap drugi- gotowanie w kąpieli wodnej
W tym etapie potrzebne nam jest urządzenie zwane jako cyrkulator do gotowania. Pozwala on na precyzyjne ustawienie, a następnie kontrolowanie temperatury wody. Cyrkulator do gotowania jest konieczny dla całego procesu gotowania tą metodą, ponieważ jej główną zasadą jest właśnie ustawienie właściwej temperatury.
Co daje ten etap? Przede wszystkim oczywiście potrawy ugotowane w niższej temperaturze będą bardziej odżywcze i smaczniejsze. Co ważniejsze jednak – nie będziemy już czuli stresu, że jeśli przeoczymy moment to potrawa nie wyjdzie. Bowiem produkt rz już podgrzany w kąpieli wodnej, może tam pozostać aż 48 godzin.
Etap trzeci- serwowanie
Większość potraw, które wyjmujemy z kąpieli wodnej po otwarciu woreczka nadaje się od razu do spożycia. Czasem jednak w przypadku niektórych dań jesteśmy przyzwyczajeni do pewnego efektu wizualnego, jak np. spieczonej skórki w chlebie. Wtedy można zastosować tradycyjne metody i lekko podsmażyć albo podpiec daną potrawę.
A na koniec- wystarczy przystroić strój, efektownie podać danie i gotowe! Posiłki przyrządzane metodą sous vide na pewno zasmakuje każdemu! Warto jeszcze nadmienić, że zamiast wyżej wymienionych poszczególnych urządzeń można zakupić także swego rodzaju połączenia ich np, cyrkulatora do gotowania z wanienką, czy nawet wszystkiego na raz.
Cyrkulator do gotowania dostępne są w ofercie sklepu Gastrosilesia