Latem żaden sklep spożywczy ani żadna cukiernia nie obejdą się bez witryn chłodniczych, w których należy przechowywać produkty, aby na długi czas zachować ich świeżość. Jednak jaką dokładnie witrynę chłodniczą należy wybrać do swojego lokalu?
Podstawowy podział witryn
Witryny chłodnicze można tak naprawdę podzielić biorąc pod uwagę sektor, w którym będą one wykorzystywane. I tak można je podzielić na trzy podgrupy: cukiernicze, gastronomiczne oraz farmaceutyczne.
Witryny chłodnicze cukiernicze charakteryzują się możliwością regulacji kąta nachylenia oraz ułożenia półek. Służą one przede wszystkim do przechowywania oraz odpowiedniej ekspozycji ciast, tortów i innych smakołyków. Z kolei witryny gastronomiczne różnią się nieco wyglądem oraz przeznaczeniem. W tego typu ladach przechowuje się przede wszystkim półprodukty, z których w następnej kolejności powstaną pyszne dania dla gości. Witryny farmaceutyczne służą do przechowywania medykamentów. Dzięki dużym, przeszklonym drzwiom odpowiednia organizacja poszczególnych leków nie stanowi żadnego problemu.
Zakres temperatur witryn oraz ich estetyka
Kupują witrynę chłodniczą należy zwrócić szczególną uwagę na zakres temperatur jej pracy. jest on bezpośrednio zależny od rodzaju przechowywanego towaru. Niektóre urządzenia charakteryzują się kilkoma zakresami temperatur. Dzięki czemu bez problemu można wybrać dokładnie ten zakres, który obecnie jest potrzebny.
Podczas wybory witryny bardzo istotnym elementem jest również estetyka urządzenia. Zadaniem witryn chłodniczych jest odpowiednia prezencja, a także fantastyczna ekspozycja ułożonego w nich towaru. Estetyczna, dobrze wykonana witryna chłodnicza będzie wręcz przyciągać wzrok klientów, a nie ich od siebie odpychać.
Pojemność oraz rozmiar witryn
Oprócz powyższych elementów wybierając witrynę chłodniczą należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej rozmiar. Obecnie na rynku można zakupić urządzenia modułowe, które bez problemu można swobodnie rozbudowywać. Jednak na początku taką ladę należy odpowiednio zmierzyć, by przekonać się że na pewno zmieści się w przeznaczonym dla niej miejscu.
Kolejnym, bardzo ważnym kryterium jest jest pojemność witryny chłodniczej. Na rynku można zakupić lady o pojemności od 100 do 300 litrów. Wszystko oczywiście zależy od potrzeb klienta.
Artykuł powstał w oparciu o materiały znalezione na Gastrosilesia.pl